Detaljno o bolesti truljenja korena

Nekoliko biljnih vrsta je veoma osetljiva na ovo oboljenje. Prilikom sadnje spore nisu vidljive. U toku razvoja primećujemo samo da se od 100 posađenih biljaka 20-30 ne razvija normalnim tokom, čini nam se kao da samo vegetiraju.
Uzrok problema je gljivično oboljenje korena. Ova nemilosrdna bolest prvo uništava mlado, tanko korenje koje trune, ali ne izostavlja kasnije ni jače, deblje delove korenovog sistema.
Biljka posle određenog vremena ne može da usvaja vodu i hranljive materije preko korena, tako da se suši i na kraju vene i propada. Tek kada biljku izvadimo iz zemlje vidimo da je koren prosto isčezao.
Međutim pravi problem dolazi tek posle toga, jer ovo gljivično oboljenje u stvari ostaje kao izvor zaraze u zemljištu.
Bilo koju kulturu da sadimo nakon toga, bolest će je napasti.
Na žalost, istočno- i srednjeevropski proizvođači ne posvećuju mnogo pažnje dezinfekciji sadnica, što u velikoj meri povećava troškove proizvodnje i komplikuje ceo tok proizvodnje.
Kod nas kupljene sadnice "ČUDESNE ŽIVE OGRADE" na dva načina štitimo od ovog gljivičnog oboljenja korena.
Primenjuje se hemijsko tretiranje, u više navrata s jedne strane, a kao drugi vid borbe, primenjuje se jedna vrlo uspešna i bezbedna metoda temeljnog ozoniranja , koja je ekološki i kvalitativno najprihvatljivija, jer deluje i na viruse i bakterije.
Dokumentacija o našim sadnicana u buduće će biti upotpunjena i sa ovom veoma važnom POTVRDOM o dezinfekciji.

SIL Club d.o.o.
24400 Senta, Kukučka br. 2/1.
Predstavnici firme:
Tóth Zoltán
Hézső Zsolt (Žolt Heže)
Kornel Takač

Kontakt osoba:
Silvija Takač
+38124/815182
(od 9-17 časova)
+38169/1815182
(od 8-20 časova)